Založ si blog

Výstava historických vozidiel – Galéria MLYNY, Nitra

V mojom ďaľšom blogu si pripomenieme výstavu historických vozidiel, ktorá sa uskutočnila v Nitre, presnejšie v obchodnom centre Mlyny. Samotná výstava začala 12. októbra a trvala do nedele 21. októbra 2012. Každý, kto miluje auta si ju nenechal ujsť a mohol, tak vidieť 12 vzácnych kúskov historických vozidiel zo Slovenska a z Českej republiky.

Ako som vychádzal z garáže po eskalátore do „centra diania“ pohľadom som si prebehol všetky vystavené automobily. Nablýskané auta stáli hneď pri vchode „chrbtom“ k presklenej časti, takže ak ste chceli vidieť konkrétne auto zozadu museli ste ísť von. Na druhej strane zase chápem organizátorov, lebo pre nás Slovákov retiazka s textom nevstupovať resp. nedotýkať sa vystavených áut asi znamená, citujem „ja sa idem iba pozrieť ako vyzerá vnútri…“.

(viac foto)

Poďme, ale k autám. Keďže čítam knihu o Jaroslavovi Juhanovi „Život bez brzd“, tak som bol najviac zvedavý na repliku Porsche 550 Spyder. Pre nezasvätených je to presne ten typ auta, v ktorom sa v roku 1955 zabil herec James Dean. Inak s 550-tkou je spojený aj svetový a československý pretekár Jaroslav Juhan, ale to už je iný príbeh. Čo sa týka originálnych 550-tiek bolo ich vyrobených len 92 kusov. Už spomínaná replika z Čiech sa zúčastnila v roku 2010 a 2012 závodu Le mans Classic. Pre mechanikov: motor má objem 1400 kubíkov a výkon 100k.

(viac foto)

Keď to zoberieme už po poradí, tak Vaše oči padnú na typickú „british racing green“ a jedno z dvoch vystavovaných MG presnejšie MG TF z 54-ho. Ide presne o to isté auto, ktoré ste už mohli vidieť na fotkách aj v mojom druhom blogu: Kaštieľ v Krasňanoch ožil vďaka veteránom. Nepochybne ide o krásne zreštaurované auto a ukážkovú britskú klasiku. Druhé biele MG bol typ TD z roku 1952.

 

 

 

 

 

 

 

 

(podpor nas „lajkom“ na fb page MilujemAuta.sk)

Nasleduje TATRA 52 z roku 1932 s karosériou od slávnej firmy Sodomka Vysoké Mýto. Tá sa v 30-tych rokoch stala veľmi úspešnou firmu, keď navrhovala karosérie na nespočetné množstvo domácich ako aj zahraničných automobiliek. Vráťme sa, ale k TATRE. Presnejšie išlo o tzv. faux cabrio čiže falošný kabriolet. Motor 4 valec, vzduchom chladený boxer s výkonom 30 koní. Druhá vystavovaná TATRA bola 57-čka A –Čina. Názov Čína preto, lebo v roku 1938 bola jedna dodávka TATROVIEK 57a poslaná do tejto krajiny. Neprekvapilo by ma, keby ju tam doteraz aj vyrábali… 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

(viac foto)

Najstarší vystavovaný exponát bol drevený Renault, NC z roku 1903. Ide o jeden z piatich zachovalých kusov. Konkrétne je to 2 valec s objemom 1884 a výkonom takmer 16 koní. Myslím, že fotka povie viac ako slová…

(viac foto)

Spomínanemu Renaultu sekundoval druhý, nemenej zaujímavý exponát Ford model T, Runabout roadster. Rok výroby 1918 a podľa slov majiteľa ide o prvé auto s volantom na pravej strane. Ak by Vás zaujímalo koľko ich bolo vyrobených (Ford model T) tak v rokoch 1908-1928 sa ich vyrobilo 15.000.000 kusov.

(podpor nas „lajkom“ na fb page MilujemAuta.sk)

Citroen B2 Torpédo, aj to je auto, ktoré ste mali možnosť vidieť. Konkrétny vystavovaný kus je z roku 1924 a celkovo ich bolo vyrobených len cca 90.000 kusov. Hneď vedľa neho stál nablýskaný Opel Rekord 1500 z 57-ho. Ide o prvý Opel, ktorý bol oficiálne exportovaný do USA. Tento 3-stupňový manuál mal napr. hydraulicky poháňané bubnové brzdy.

 

 

 

 

 

 

 

 

(viac foto)

Posledným vystavovaným vozidlom bola krásne zreštaurovaná sanitka z roku 1949 Škoda 1101 Tudor (názov je z anglického two door). Podľa informácií je jediná komplet vybavená a plne funkčná sanitka tohto druhu na Slovensku.

(podpor nas „lajkom“ na fb page MilujemAuta.sk)

Ako ste si mohli všimnúť predstavil som Vám len 10 áut a nie 12 ako sa písalo. V sobotu 13. októbra ich bolo len desať, ale chýbajúce dve taktiež prišli. Išlo  Ford Mustang GT 286 zo 66-teho a krásnu Alfu Romeo Montreal.

 

 

 

 

 

 

 

 

(viac foto)

Samozrejme nemôžeme zabudnúť ani na tých, ktorí túto peknú akciu pripravili, teda pochvala ide aj organizátorom. Podľa vlastného pozorovania potešila nejdeného návštevníka. Pamätníci zaspomínali a mladí sa dozvedeli opäť niečo nové.

podpor nás „lajkom“ na facebook page: MilujemAuta.sk

Daniel Hančík

Brno Classic Grand Prix – HistoCUP 2013

13.05.2013

To, že mám rad autá a najmä tie staršie je asi z mojich blogov vidieť. Preto som si nemohol nechať ujsť akciu s názvom Brno Classic Grand Prix / HistoCUP. V sobotu ráno sadám v Žiline na známy žltý autobus a frčím do Žiliny. Úprimne, byť po niečo viac ako hodine v Trenčíne nie je bohviečo, ale skúsil som to. 13:30 vystupujem v Brne pri Hotely Grand, kde ma už [...]

Mercedes-Benz E 63 AMG S – prvá jazda

07.04.2013

Tri magické písmenka AMG v každom, kto sa aspoň trochu zaujíma o autá vzbudia rešpekt, obdiv a túžbu… Ja som dostal možnosť sa previezť na novom E-čku presnejšie na Mercedese-Benz E 63 AMG. Na úvod, trochu teórie. Tri písmená AMG asi pozná väčšina z nás, ale ktorí vedia aj čo znamená? A a M sú prvé písmená priezvisk zakladateľov Hansa Wernera Aufrechta [...]

Video – výlet s Rapidom za 130-tkou RS

10.03.2013

Tak ako ste mohli čítať resp. vidieť v mojom prechádzajúcom blogu s názvom Video úvod k prvej časti Škoda Rapid 1.6 TDI mali sme k dispozícií Škodu Rapid, ktorú nám zadarmo a bez nároku na honorár zapožičalo Autocentrum Minárik v Žiline, no a my sme ho jendoducho zobrali na výlet a natočili video… fb – MilujemAuta.skwww.milujemauta.sk V úvode by som rád [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

milujemautask

Všetko o minulosti, prítomnosti a budúcnosti a automobilizmu . . . Viac na fb stránke MilujemAuta.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 75464x
Priemerná čítanosť článkov: 4717x

Autor blogu

Kategórie