Založ si blog

Jaroslav Juhan. Muž, ktorý dal Porsche názov Carrera

V mojom blogu s názvom Výstava historických vozidiel – Galéria Mlyny Nitra som pri replike Porsche 550 Spyder napísal, že toto auto preslávil aj Jaroslav Juhan. Úprimne povedané ani mne v minulosti meno Juhan nič extra nehovorilo. Istým spôsobom je to aj dielo náhody, keď som len tak „blúdil“ po Porsche club CZ a narazil som na článok o jeho smrti. Táto legenda, bez ktorej by Porsche nikdy nepoužilo pre svoje výkonné verzie označenie Carrera odišla dňa 28. októbra 2011 v Ženeve vo Švajčiarsku. Človek, o ktorom vedeli len tí, ktorým automobilka Porsche prirástla k srdcu respektíve tí, ktorí milujú auta alebo sa zaujímajú o osobnosti našej auto-moto histórie…

Bolo to pri našom putovaní po ČR presnejšie mestečko Jilemnice a kníhkupectvo, ktoré si doteraz pamätám s názvom Knihkupectví U Malých. Keďže milujem auta oči mi automaticky a rýchlo prebehnú po regáloch s knihami s automobilovou tematikou… a mám ju. Kniha s názvom Jaroslav Juhan – Život bez brzd od Jana Králíka, pri ktorej čítaní budete mať pocit, že počúvate samotného Juhana. Keďže emigroval sa v minulosti o ňom veľa nehovorilo, ale doba sa zmenila a pevne verím, že aj ja trochou prispejem k osvete. Osobnosť akou bola Jaroslav Juhan si to určite zaslúži.

Jaroslav Juhan

Narodil sa 13. októbra 1921 v Prahe na Jánskem vršku v rodine podnikateľa s uhlím. V motoristickom svete bol známy aj jeho brat motocyklový závodník František Juhan (emigroval do Kanady). Jaroslav bol predajca áut, automobilový pretekár a bývalý juhoamerický podnikateľ, niekdajší významný predajca automobilovej značky Porsche, bývalý manžel herečky Jiřiny Steimarové a dedo herečiek Anny Polívkové a Venduly Burger.

Jaroslav Juhan a jeho Porsche 550 Spyder pripravený na V. ročník závodu La Carrera
Panamericana v roku 1954 (zdroj fotky)

V roku 1949 emigroval z Československa cez Nemecko, Taliansko, Francúzsko, New York, Miami až do Guatemaly. Živil sa ako predajca automobilov, najmä však značky  Porsche. Tam usporiadal aj prvý závod s názvom veľká cena Pacifiku (vyhral ho na Porsche 356 Super). Táto bola snáď tá najlepšia reklama, ktorá mu veľmi pomohla v predaji samotných áut. Postupne sa stal nielen najvýznamnejším predajcom áut Porsche, ale aj známym automobilovým pretekárom. V roku 1953 sa zúčastnil legendárneho diaľkového automobilového závodu La Carrera Panamericana Mexico, ktorý viedol napriek celou Južnou Amerikou.

4. ročník závodu La Carrera Panamericana Mexico v roku 1953 mal 3074 kilometrov. Jaroslav Juhan s navigátorom Antoniom Asturiasom sa na nom zúčastnil na Porsche 550 coupe s číslom šasi 001. V tom istom roku sa v továrenskom týme Porsche zúčastnil aj známeho závodu 24 hodín Le Mans, kde skončil na 6. mieste. Auto zo závodu Panamericana 1953 môžete vidieť na videu:


Podpor nás „lajkom“ na fb page MilujemAuta.sk

Druhé video sa zaoberá 550 Spydrom celkovo. V 2:35 s je však časť s názvom Carrera Panamericana a na jeho konci presnejšie (3:10s) môžete vidieť dobové zábery Juhanovho Porsche 550 Spyder s číslom 154 ako prechádza cieľom.

V roku 1954 sa konal piaty ročník závodu La Carrera Panamericana. Jaroslav Juhan skončil druhý (vo svojej triede) a celkovo štvrtý. Jazdil opäť na 550 Sypder tentoraz však na verzií coupe s číslom 56. (napr. na videu pri štarte 2:50s). Uvidíte však aj 550-tku s číslom 55, to bol Juhanov „kolega“ Hans Herrmann. Ten skončil prvý a Juhan len pár centimetrov za ním. Príjazd do cieľa je tiež na videu v čase 3:03s.


Podpor nás „lajkom“ na fb page MilujemAuta.sk

Jaroslav Juhan sa stretol alebo priatelil s veľkými osobnosťami automobilizmu napr. Eliška Junková, Ferdinand Porsche, Ferry Porsche, Carlo Abarth, Jim Clark, Juan Manuel Fangio, Enzo Ferarri, Colin Chapman, John DeLorean, Giugiaro a mnohí ďaľší. Zúčastnil sa taktiež množstva pretekov, či už to boli 24-hodinovky Le Mans, 1000 km Buenos Aires alebo spomínané Carrery Panamericany. Pri všetkých úspechoch, ktoré dosiahol v pretekaní, vždy len skromne povedal, že hlavným dôvodom bol obchod. Pretekal, aby predával a mal z čoho žiť.

6. ročník legendárneho závodu La Carrera Panamericana sa už neuskutočnil. Desiatky obetí, tohto závodu ukončili jeho pôsobenie. Zaujímavosťou však je, že samotné prípravy prebiehali. V Porsche vyrobili modernejšiu 550-tku Spyder. Keďže sa však už Panamericana nešla auto predali americkému hercovi Jamesovi Deanovi, ktorý sa v ňom 23. septembra 1955 zabil…

Jaroslav Juhan, čestný člen Porsche klubu CZ roku 2003 (viac informácií a zdroj fotky)

V päťdesiatych rokoch sa presťahoval do Paríža. Tam začínal u známeho ako predajca Porsche a neskôr doviezol a predávali aj Jaguáry E-Type. Do konca svojho života, ale žil v Ženeve vo Švajčiarsku. Tam získal zastúpenie značky Lotus či Aston Martin. Jeho dlhý a pestrý životný príbeh by sa nedal opísať ani na dvadsiatich blogoch. Práve už vyššie spomínaná kniha „Jaroslav Juhan – Život bez brzd“, Vám však poodkryje to najdôležitejšie z jeho života.

Jaroslav Václav Maria Juhan zomrel v úctyhodnom veku 90 rokov. Dňa 28. októbra 2011 odišla výnimočná osobnosť svetového a československého motoristického športu.

Česť jeho pamiatke.

fb page MilujemAuta.sk

Daniel Hančík

 

Zdroje:
http://www.youtube.com/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Juhan

http://www.porsche-club.cz/porsche-classic-club/lide-a-porsche/152-estny-len-klubu-2003-jaroslav-juhan.html

Brno Classic Grand Prix – HistoCUP 2013

13.05.2013

To, že mám rad autá a najmä tie staršie je asi z mojich blogov vidieť. Preto som si nemohol nechať ujsť akciu s názvom Brno Classic Grand Prix / HistoCUP. V sobotu ráno sadám v Žiline na známy žltý autobus a frčím do Žiliny. Úprimne, byť po niečo viac ako hodine v Trenčíne nie je bohviečo, ale skúsil som to. 13:30 vystupujem v Brne pri Hotely Grand, kde ma už [...]

Mercedes-Benz E 63 AMG S – prvá jazda

07.04.2013

Tri magické písmenka AMG v každom, kto sa aspoň trochu zaujíma o autá vzbudia rešpekt, obdiv a túžbu… Ja som dostal možnosť sa previezť na novom E-čku presnejšie na Mercedese-Benz E 63 AMG. Na úvod, trochu teórie. Tri písmená AMG asi pozná väčšina z nás, ale ktorí vedia aj čo znamená? A a M sú prvé písmená priezvisk zakladateľov Hansa Wernera Aufrechta [...]

Video – výlet s Rapidom za 130-tkou RS

10.03.2013

Tak ako ste mohli čítať resp. vidieť v mojom prechádzajúcom blogu s názvom Video úvod k prvej časti Škoda Rapid 1.6 TDI mali sme k dispozícií Škodu Rapid, ktorú nám zadarmo a bez nároku na honorár zapožičalo Autocentrum Minárik v Žiline, no a my sme ho jendoducho zobrali na výlet a natočili video… fb – MilujemAuta.skwww.milujemauta.sk V úvode by som rád [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

milujemautask

Všetko o minulosti, prítomnosti a budúcnosti a automobilizmu . . . Viac na fb stránke MilujemAuta.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 75420x
Priemerná čítanosť článkov: 4714x

Autor blogu

Kategórie