Založ si blog

Nová Paka part 2. – Autogalerie V. I. T. V. A. R

V druhom a záverečnom diely o putovní po Novo Packu si predstavíme Autoglériu V.I.T.V.A.R. Meno Vitvar je auto-moto nadšencom určite známe. Áno, ide československú legendu motoristického športu Antonína Vitvara. Nenápadné múzeum okolo, ktorého bez problémov prejdete a ani si neuvedomíte, že tam nejaké vôbec bolo. Tak by som ho charakterizoval ja. Vchádzate dnu s malou dušičkou a dúfate, že tam budú aspoň tri autá. Kráčate hore schodmi na druhé poschodie a v mysli máte, kde len tu môže byť to múzeum…? A ono tam vážne je. Takmer 20 automobilov s viac ako bohatou históriou k tomu motorky a dobové predmety, ktoré Vás vrátia do 30-tych rokov, keď prvé miesta neboli len o výkone, ale najmä o odvahe…

Predajňa áut značky KIA a PEUGEOT sa nachádza v Novej Pake hneď oproti Penny Marketu. Je to budova, ktorá od polovice tridsiatych rokov patrila československej legende motocyklového a automobilového športu, pretekárovi Antonínovi Vitvarovi. Ten bol okrem iného spoluzakladateľom rýchlostného závodu „Krakonošův okruh“, ktorého sa aj ako pretekár zúčastnil. Okrem iného absolvoval závod 1000 míľ Československých a aj slávnu Rallye Monte Carlo. Zaujímavosť, ktorá nie je celkom známa je, že po druhej svetovej vojne zachránil dva z troch vyrobených závodných špeciálov Mercedes W 154. Jeden z nich môžete vidieť v pražskom Národnom technickom múzeu.

Antonín Vitvar
(Zdroj fotky)

Antonín Vitvar, okrem bohatej a úspešnej závodníckej kariére, v Novej Pake predával a opravoval motocykle značky JAWA. Neskôr v tej samej budove vznikla Mototechna, a následne predajňa Peugeotu a dnes sa tam predávajú aj automobily značky KIA.

Samotné múzeum je dosť nenápadné a aj nám sa stalo, že sme ho „prešvihli“. Parkovanie riešiť nemusíte, keďže oproti je už spomínaný obchod. Jednoducho len prebehnete cez cestu a ste tam. Múzeum sa nachádza na druhom poschodí a v chod je cez predajňu, kde zaplatíte symbolické vstupné 100 CZK. Na už spomínanom poschodí absolvujete, nazvem to okruh, kde po každej strane Vás obkolesujú vystavované veterány. Ten, kto miluje autá si príde na svoje.

Na relatívne malom priestore Vás čaká takmer 20 aut v top stave a medzi nimi napríklad veľmi zaujímavá JAWA 750. Ide o závodný špeciál, z ktorého v roku 1935 bolo vyrobených 6 kusov. Presnejšie tri kupé a tri roadstre a všetky boli červené. V roku 1935 sa písal tretí ročník Krakonošovho okruhu a už spomínaný Antonín Vitvar vyhral so spomínanou JAWOU na 154 kilometrov dlhej trati s priemernou rýchlosťou 85 km/h. V roku 1936 taktiež vyhral, no priemernú rýchlosť posunul na rešpekt vzbudzujúcu rýchlosť 90 km/h.

JAWA 750  (viac foto)

Druhý obdivuhodný model bol závodný Aero Minor, ktorý sa v júni roku 1949 zúčastnil 24 hodinového závodu v Le Man. Vďaka výpočtu výsledku podľa koeficientu výkonnosti obsadila jeho posádka František Sutnar – Otto Krattner celkovo druhé miesto., keď prešla 2392 kilometrov s priemernou rýchlosťou 99,67 km/h. Jazdi Hodáč s Pochem došli celkovo trinásty. Dvojdobý vodou chladený štvorvalec s objemom 750 kubíkov dosahoval výkon 30 koní a maximálnu rýchlosť 130 km/h.

Aero Minor (viac foto)

Pri závodných špeciáloch mi nedá nespomenúť vystavovanú Tatru 11 z číslom 109 z roku 1924. Ojedinelé závodné auto bolo postavené pre jazdca Josefa Veřmiřovského pre závodný okruh v Zirlerbergu a Alfskú jazdu. V oboch závodoch už spomínaný jazdec zvíťazil. Auto malo predné brzdy (neskôr použité u T12) skráteným rozvorom a upraveným motorom.

Závodný špeciál Tatra 11 (viac foto)

Zastúpenie však mali aj iné značký a modely napríklad: Škoda a ich model Popular, Praga, Aero, Wikov, atď. Motorky reprezentovala krásna zbierka značky JAWA a to konkrétne JAWA 500 OHC, závodný špeciál JAWA 350 OHV, JAWA 500 Rumpál, JAWA Robot a dva kusy moto-bicyklov Laurin & Klement.

JAWA 500 Rumpal (viac foto)

Na už spomínanom poschodí absolvujete, nazvem to okruh, kde po každej strane Vás obkolesujú vystavované veterány. Privíta vás Walter Junior a dva motocykle značky Praga 500 z roku 1928 a 350 z roku 1933.

Praga 500 NB (viac foto)

Potom prejdete dlhou „chodbou“ , kde je najviac vystavených exponátov z celého múzea. Nasleduje menšia miestnosť , kde sú vystavené napr. Wikov 7/28 limuzína alebo aj dva „motocykle“ Laurin a Klement z rokov 1902 a 1904.

(viac foto na fb MilujemAuta.sk)

Ďalej prechádzate cez miestnosť s vstavenými závodnými autami Aero Minor, ktorá je prepojená s legendárnymi motorkami zn. JAWA.

Po ich prejdení sa opäť dostávate na už spomínanú „dlhú chodbu“. V múzeu sme boli sami, nikto nám nestál za chrbtom a celkovo pôsobilo takou rodinnou atmosférou. Vystavené exponáty trefne dopĺňali staré fotografie a artefakty, ktoré odkazovali, ako sa kedysi v tých miestach, kde leží múzeum, žilo, jazdilo a samozrejme pretekalo…

Úprimne, veľmi ma prekvapilo a odporúčam ho každému, kto miluje autá.

Podpor nás „lajkom“ na facebook page: MilujemAuta.sk

Daniel Hančk

Brno Classic Grand Prix – HistoCUP 2013

13.05.2013

To, že mám rad autá a najmä tie staršie je asi z mojich blogov vidieť. Preto som si nemohol nechať ujsť akciu s názvom Brno Classic Grand Prix / HistoCUP. V sobotu ráno sadám v Žiline na známy žltý autobus a frčím do Žiliny. Úprimne, byť po niečo viac ako hodine v Trenčíne nie je bohviečo, ale skúsil som to. 13:30 vystupujem v Brne pri Hotely Grand, kde ma už [...]

Mercedes-Benz E 63 AMG S – prvá jazda

07.04.2013

Tri magické písmenka AMG v každom, kto sa aspoň trochu zaujíma o autá vzbudia rešpekt, obdiv a túžbu… Ja som dostal možnosť sa previezť na novom E-čku presnejšie na Mercedese-Benz E 63 AMG. Na úvod, trochu teórie. Tri písmená AMG asi pozná väčšina z nás, ale ktorí vedia aj čo znamená? A a M sú prvé písmená priezvisk zakladateľov Hansa Wernera Aufrechta [...]

Video – výlet s Rapidom za 130-tkou RS

10.03.2013

Tak ako ste mohli čítať resp. vidieť v mojom prechádzajúcom blogu s názvom Video úvod k prvej časti Škoda Rapid 1.6 TDI mali sme k dispozícií Škodu Rapid, ktorú nám zadarmo a bez nároku na honorár zapožičalo Autocentrum Minárik v Žiline, no a my sme ho jendoducho zobrali na výlet a natočili video… fb – MilujemAuta.skwww.milujemauta.sk V úvode by som rád [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

milujemautask

Všetko o minulosti, prítomnosti a budúcnosti a automobilizmu . . . Viac na fb stránke MilujemAuta.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 75440x
Priemerná čítanosť článkov: 4715x

Autor blogu

Kategórie