Založ si blog

Kaštieľ v Krasňanoch ožil vďaka veteránom

Jednodňovú propagačnú výstavu náš klub historických vozidiel v Žiline (KHV Žilina) usporiadal ešte v júli tohto roka. Úspech zaručili nielen vystavované automobily, ale aj krásne prostredie renesančného kaštieľa v Krasňanoch, na ktorého dvore sa predviedli desiatky vystavovateľov. Výbornú atmosféru dotvárali stovky návštevníkov, swingová kapela Funny Felows a nemohol chýbať ani guláš či pivo. Poďme sa vrátiť o pár mesiacov nazad, keď Krasňanský kaštieľ opäť ožil.

Areál kaštieľa v Krasňanoch

(viac fotiek)

V sobotu 14. júla klub historických vozidiel (KHV) Žilina, obec Krasňany a hlavný partner KIA pripravili prvý ročník medzinárodnej jednodňovej propagačnej Výstavy historických vozidiel. V záhrade renesančného kaštieľa v Krasňanoch sa za pekného počasia stretlo takmer 50 vystavovateľov. Stovky návštevníkov mali možnosť od 10:00 do 16:00 hodiny vidieť vozidla a motorky s dátumom výroby od roku 1895 až po rok 1980. Kúsok z histórie každého vystavovaného auta priblížil všetkým návštevníkom predseda KHV Žilina Pavol Skála. Medzi vystavovanými veteránmi však oprávnene najväčší záujem zbudzoval najstarší exponát, motorový kočiar značky Holley (r. v. cca 1895).

Motorový kočiar značky Holley (1895).

(viac fotiek)

Druhé najstaršie auto, a pre divákov veľmi atraktívne, bolo americké EMF. S rokom výroby 1912 sa radilo ako druhé najstaršie. Návštevníci mali možnosť vidieť toto auto aj v pohybe a to vďaka všetkým deťom, ktoré mali na vysvedčení samé jednotky.

EMF (1912)

(podpor nas „lajkom“ na fb page MilujemAuta.sk)

Okrem už spomínaných „deduškov na kolesách“ nepochybne zaujali aj ostané vystavované automobily. Medzi inými napríklad Škoda 1000MBG, Aero 30, Porsche 911T, Dodge Luxury Liner, MG TF, JAWA 500 OHC a mnohí ďalší.

Legendárna JAWA 500 OHC

(viac fotiek)

Tí, ktorí prišli do záhrady kaštieľa v Krasňanoch mohli okrem dobrého gulášu a piva, vyjadriť svoje sympatie jednotlivým vystavovaným autám a motorkám, a to hodením fazuľky do nádoby pred každé auto. Takto sa vybralo MG TF (r. v. 1954) ako divácky najatraktívnejšie auto a medzi motocyklami to bola biela Jawa 250 typ11, pérák. Popoludní dotvárala atraktívny program divácky zaujímavá jazda pomalosti. V skratke išlo to, čo najpomalšie prejsť označenú dráhu.

Jazda pomalosti

(podpor nas „lajkom“ na fb page MilujemAuta.sk)

Počas celého dňa výbornú atmosféru nedotvárali len stovky návštevníkov či swingová kapela Funny Felows, ale aj guláš, klobásky a pivo. Samozrejme šoféri mali pivový zákaz 🙂

Areál kaštieľa v Krasňanoch

(viac fotiek)

Úderom 16-tej hodiny sa odovzdali posledné ceny a veľmi vydarená akcia s názvom „Medzinárodná jednodňová propagačná Výstava historických vozidiel“ sa skončila. Veríme však, že o rok sa v záhrade renesančného kaštieľa v Krasňanoch stretneme opäť.

podpor nás „lajkom“ na facebook page: MilujemAuta.sk

Daniel Hančík

Brno Classic Grand Prix – HistoCUP 2013

13.05.2013

To, že mám rad autá a najmä tie staršie je asi z mojich blogov vidieť. Preto som si nemohol nechať ujsť akciu s názvom Brno Classic Grand Prix / HistoCUP. V sobotu ráno sadám v Žiline na známy žltý autobus a frčím do Žiliny. Úprimne, byť po niečo viac ako hodine v Trenčíne nie je bohviečo, ale skúsil som to. 13:30 vystupujem v Brne pri Hotely Grand, kde ma už [...]

Mercedes-Benz E 63 AMG S – prvá jazda

07.04.2013

Tri magické písmenka AMG v každom, kto sa aspoň trochu zaujíma o autá vzbudia rešpekt, obdiv a túžbu… Ja som dostal možnosť sa previezť na novom E-čku presnejšie na Mercedese-Benz E 63 AMG. Na úvod, trochu teórie. Tri písmená AMG asi pozná väčšina z nás, ale ktorí vedia aj čo znamená? A a M sú prvé písmená priezvisk zakladateľov Hansa Wernera Aufrechta [...]

Video – výlet s Rapidom za 130-tkou RS

10.03.2013

Tak ako ste mohli čítať resp. vidieť v mojom prechádzajúcom blogu s názvom Video úvod k prvej časti Škoda Rapid 1.6 TDI mali sme k dispozícií Škodu Rapid, ktorú nám zadarmo a bez nároku na honorár zapožičalo Autocentrum Minárik v Žiline, no a my sme ho jendoducho zobrali na výlet a natočili video… fb – MilujemAuta.skwww.milujemauta.sk V úvode by som rád [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

milujemautask

Všetko o minulosti, prítomnosti a budúcnosti a automobilizmu . . . Viac na fb stránke MilujemAuta.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 75518x
Priemerná čítanosť článkov: 4720x

Autor blogu

Kategórie